XWN740 Lab

XWN740 Lab4



Question #1: Write down the contents of the DISPLAY_MANAGER environment variable.

Answer:

local/unix:@/tmp/.ICE-unix/2503,unix/unix:/tmp/.ICE-unix/2503

 

Question #2: Write down the programs that are currently running (running programs show a “gear” icon under the “state” heading).

Answer:

gnome-session-properties

gnome-volume-manager

gnome-panel

nautilus

metacity

gnome-power-manager

/usr/bin/pam-panel-icon

Tomboy

gnome-terminal

xterm

 

Question #3: What version of the Window Manager(WM) is running?

Answer:

metacity 2.20.2

 

Question #4: What did you notice about the characteristics of the xterm window?

Answer:

The xterm window has the characteristics of Windows, such as titile bar, Resizing, minimum button, maximum button, close button, and so on.

 

Question #5: Repeat steps 15 and 16 for each of the 4 Window Managers that you downloaded. If necessary issue the “which” command to determine the pathname of that window manager (eg. Which blackbox). Briefly compare each WM characteristic.

Answer:

blackbox – Terminal has Windows characteristics. There is a long bar at the bottom of the screen. It has 4 workplaces. To click the right button of the mouse at the blank area, it will popup function menu.

enligtenment – Terminal has Windows characteristics. There is a tool bar at the bottom of the Screen. It has 4 desktops. To click the two buttons at the blank area, it will popup menus.

icewm – Terminal has Windows characteristics. There is a tool bar at the bottom of the screen. It has 4 wokplaces. To click the right button at the blank area, it will popup menus.

openbox –  Terminal has Windows characteristics. To click the right button of the mouse at the blank area, it will popup function menu.

 

Question #6: Based on your initial observations, is there a window manager that you like better than the default metacity (motif window manager) in lab T2107’s Gnome session?

Answer:

No.

 

 

 

XWN740 Lab3



Question #1: What do you notice happened to the xeyes application? Why do you think this happened?

Answer:

When I closed the shell prompt, the xeyes application would be closed.

Because if the parent process was killed, its child process would be killed too.

 

Question #2: Did this command work properly? If not, how would you be able to notice?

Answer:

Yes.

If not, I should check the content of file1. Because it is the error output file.

 

Question #3: Based on your finding, briefly explain how the “+” and the “–“ symbol affect  the layout of the application window.

Answer:

The “+” using XPOSITION indicates coordinate from left of the screen.

The “+” using YPOSITION indicates coordinate from top of the screen.

The “-” using XPOSITION indicates coordinate from right of the screen.

The “-” using YPOSITION indicates coordinate from bottom of the screen.

 

Question #4: What types of applications require you to convert the width and height coordinates to pixels?

Answer:

The graphical applications such as kcalc require to convert the width and height coordinates to pixels.

 

Question #5: Although your shell scripting abilities may be limited (or non-existent), what do you think this shell script does in general terms?

Answer:

This shell script checks whether a user has loggen in or not. If yes, it will send a message to this user.

 

Question #6: Describe what happened in your X Windows session. Switch to the X Windows session for Display :1 – what happened?

Answer:

In my X windows session, it displayed that the user “me” had logged in and send a message.

Switch to the X windows session for Display :1, it displayed that it got a message.

 

Question #7: Why do you think this happened, and describe how you can allow just your customized terminal window to appear?

Answer:

Because this method uses terminal emulator applications to run a program.

To use “xterm” command with “-T” and “-e” arguments.

 

Question #8: Which of the above methods do you prefer?

Answer:

I prefer to use the second method. To use “xrandr” command is easy for setting screen resolution.

 

 

 

 

XWN740 Lab2



Question #1: What do you notice about the characteristics about this xterm application currently running as opposed to the previous version you ran in lab #1?

Answer:

This xterm command creates a window that has Windows’ characteristic. It can be move and resize. It has title bar, menu, minimum, maximum, and close button. Because the Windows Manager and Desktop Environment has been started. 

 

Question #2: What do you notice different? Do you see any advantage to having your Linux server change into this environment?

Answer:

It brings the system to fully text-based environment and all X Server has been closed.

When some Linux servers don’t need the graphic environment, you can change into this environment to save system resource and enhance the performance. 

 

Question #3: What display number is running graphically (ie. :0? :1? :2? , etc …)

Answer:

:0

 

Question #4: Describe the difference between running startx command without arguments as opposed to running start with an argument (notably the xterm command). Briefly describe the major difference from these two methods in terms of appearance.

Answer:

“startx” command without arguments starts all 7 layers.

“startx” command with an argument(“xterm”) don’t start Windows Manager and Desktop Environment layers.

The first method creates a window that has Windows’ characteristic, whereas the second one create a form that can’t move, resize,and so on.

 

Question #5: Did the command work?

Answer:

Yes.

 

Question #6: How many other graphical X Windows servers are currently running other than the one you logged into?

Answer:

2

 

Question #7: Were you able to get the mousekeys feature to work on your machine? If not, any ideas why it didn’t work?

Answer:

No.

I think the reason is that my laptop hasn’t Numeric Keys.

 

Question #8: Use that information containing under screen #0 to calculate the required video memory (in Mb) for the current (highest) screen resolution and highest color depth.

Answer:

1288x888x4=4574976 –> 4.36MB

 

 

 

 

XWN740 Lab1



Question #1: How many text-based virtual terminals are available? What are the key combinations for each of them?

Answer:

There are six text-based virtual terminals are available.

tty1 – ctrl+alt+F1

tty2 – ctrl+alt+F2

tty3 – ctrl+alt+F3

tty4 – ctrl+alt+F4

tty5 – ctrl+alt+F5

tty6 – ctrl+alt+F6

 

Question #2: How many graphical-based displays are available? Try accessing by using similar key combinations. Briefly describe what is displayed on those graphical-based displays.

Answer:

There are six graphical-based displays are available.

ctrl+alt+F7   The standard graphical-based display we usually log in.

ctrl+alt+F8   Blank screen with cursor on the top left

ctrl+alt+F9   Blank screen with cursor on the top left

ctrl+alt+F10  Blank screen with cursor on the top left

ctrl+alt+F11  Blank screen with cursor on the top left

ctrl+alt+F12  Blank screen with cursor on the top left

 

Question #3: Briefly describe what happens when you issue this command.

Answer:

It will start a X server running on display :1 at viutual terminal 8. After pressing ctrl+alt+F8, you will find a “X” sign in the center of a grey canvas screen.

 

Question #4: How Many X windows sessions are running? List the key combinations to access each X session (graphically) on your system.

Answer:

There are three X windows sessions are running.

1) Ctrl+Alt+F7

2) Ctrl+Alt+F8

3) Ctrl+Alt+F9

 

Question #5: What is the purpose of the “-display” option of the xterm command? What is the purpose of the command xterm?

Answer:

This option specifies the X server to contact.

The xterm program is a terminal emulator for the X Window System.

 

Question #6: Based on what you have learned so far, explain why this program fails to run?

Answer:

As we have learnt,the X Windows Server and Network Transports are the necessary layers for the other layers. In this test, the X Windows Server for running display :3 hasn’t created yet, so the xterm program as Application Client ofcourse failed.

 

Question #7: There are other X-windows applications like xterm. What directory pathname stores these X applications? How many X Window applications are there?

Answer:

The “/usr/bin” directory stores these X applications.

There are 92 X Windows applications.

 

Question #8: What useful resource did I provide to help you with learning basic Linux operating system commands?

Answer:

http://cs.senecac.on.ca/~fac/ops435/2008_dev/linux_commands.html

 

Question #9: Try running 5 other X-windows applications in your displays. List at least 5 X-window application that you tried.

Answer:

xwininfo,xclock,xeyes,xvinfo,xset

 

Question #10: Where are each of the applications located in the graphical virtual terminal(s)?

Answer:

On the left top corner of the screen.

 

Question #11: What is the advantage of using the DISPLAY environment variable?

Answer:

When you issue some X window’s command, you can ignore the “-display” argument.

 

Question #12: What Happens? How do “X” command and “startx” command differ?

Answer:

It will start a X server with specified client that its content of the screen is the same as vt7.

“X” command just start network transports and X server layers.

“startx” command start all seven layers.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: